DRAGA ŠKOLO, SRETAN ROĐENDAN!

26 Maja, 2023

Vjerujemo da nikad niste upoznali djevojčicu od 129. godina. Takvih djevojčica nema ni u bajkama. Ipak, vječno mladu, vječno razigranu, naizgled uvijek istu, a iz dana u dan opet drugačiju djevojčicu čiji 129. rođendan danas obilježavamo možete vidjeti u centru Ilidže. Njeno ime je PRVA OSNOVNA ŠKOLA ILIDŽA, a dobila ga je 1996. godine.

Naša škola osnovana je daleke 1894. godine, pod nazivom Narodna škola. Sa radom je počela u zgradi današnje Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije. Za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, Prvog i Drugog svjetskog rata škola je bila jedina obrazovna institucija na Ilidži.

Svoju djelatnost u sadašnjoj zgradi počinje obavljati 1960. godine.

Burna historija našeg grada i države pisala je i stranice Ljetopisa. Mijenjali su se nazivi škole, mijenjali grbovi i zastave na njoj, ali je škola uvijek bila i ostala – riznica talentovanih i čestitih učenika.

Neosporno, bilo bi to nemoguće bez dobre organizacije i kvalitetnog nastavnog kadra. Združenim snagama, uposlenici škole su tokom skoro trinaest desetljeća od školske zgrade napravili drugi dom, a od zahtjevnih nastavnih planova i programa izazov. Tako će biti i ubuduće.

SRETAN ROĐENDAN!

Zadnji članci