• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

DJEČIJA NEDJELJA

  • Home
  • DJEČIJA NEDJELJA
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
DJEČIJA NEDJELJA

Prva nedjelja mjeseca oktobra posvećena je djeci.

U okviru mnogobrojnih aktivnosti povodom Dječije nedjelje važno je spomenuti da su učenici naše škole sa velikim zadovoljstvom aktivno sudjelovali u umjetničko-inkluzivnoj manifestaciji  „Raširimo krila“ , nastupivši 04. 10. 2017. god. na priredbi „Naopaka bajka“ i kreativnoj-eko radionici izložbeno-prodajnog karaktera.

Učenike V, VI, VIII razreda koji su sudjelovali u ovim aktivnostima vrijedno su pripremali njihovi nastavnici : Amela Behmen-Voloder, nastavnica Selma Hajdarević, nastavnik Erol Islamović i nastavnica  Edina Rašljanin.

Svojim sudjelovanjem željeli su skrenuti pažnju na dijete, na svako dijete, pa čak i ono koje ima poteškoće u razvoju. Željeli su podržati svoje prijatelje u njihovom nastojanju da se integrišu u društvo.

Skrenuli su  pažnju na važnost činjenica da ako dijete živi u toleranciji, ono se uči strpljenju.

Ako dijete živi s ohrabrenjem, ono se uči povjerenju.

Ako dijete živi sa pohvalom, ono se uči da poštuje.

Ako živi sa pravednošću, ono se uči pravdi.

Ako dijete živi u sigurnosti, ono se uči da vjeruje.

Prihvaćeno i okruženo prijateljima može da pronađe ljubav u svijetu koji ga okružuje.

Naši uposlenici također, kolegice Nizama Đipa i Adisa Šuvalija sa učenicima III- 1, i III-3 odjeljenja  su prepoznali  važnost pružanja  podrške osobama sa poteškoćama u razvoju, te su zajedno  sa direktorom, gospodinom Arifom Ćelovićem posjetili Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Uz igru, druženje i podjelu skromnih  poklona učenici Prve osnovne škole i učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju proveli su neko vrijeme zajedno i istakli da je obrazovanje pravo, a ne privilegija djeci sa poteškoćama u razvoju.

Proces obrazovanja je stjecanje znanja o vrijednostima, a ne samo o činjenicama.

Djecu treba podsticati da budu snažna, kreativna, pouzdana i produktivna. Potrebno je pružiti im ljubav, sigurnost i ohrabrenje. Pravilan odgoj naše djece – to je naša sretna budućnost.

U sklopu realizacije projekta „Kad se mnogo malih složi“ (jačanje lokalne demokratije u organizaciji udruženja prosvjetnih radnika „Optimus“ i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice) realizovane su kreativne radionice u Prvoj osnovnoj školi.

U realizaciji projekta učestvovalo je pedeset učenika iz tri odjeljenja, a radionicu su vodile učiteljice Nizama Đipa i Adisa Šuvalija.

Teme radionica su: „Radionica nepoželjne riječi“, „Svako je neko, ali svi smo jedno“, „Različitosti i sukobi“, „Nemoj mi se rugati“ i dr. Integracija i socijalno uključivanje učenika u društvo primarni su cilj ovih projekata.

Za proces obrazovanja potrebno je nešto znati, a za proces odgoja potrebno je neko biti. U tome je težina i čar našeg nastavničkog poziva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *