• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

Film “Progovori” proglašen najboljim edukativnim filmom o prevenciji trgovine ljudima

  • Home
  • Film “Progovori” proglašen najboljim edukativnim filmom o prevenciji trgovine ljudima
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
Film “Progovori” proglašen najboljim edukativnim filmom o prevenciji trgovine ljudima

U petak, 12.5.2023. godine, u Multimedijalnoj sali Općine Centar upriličena je dodjela zahvalnica i proglašenje najboljeg edukativnog filma o prevenciji trgovine ljudima.

Najbolji u kategoriji osnovnih škola je film koji su pripremili učenici Prve osnovne škole Ilidža. Glavnu ulogu u filmu igra Emran Slatina, učenik VIII-3, a animirani dio filma pripremila je Esma Hulusić, učenica VIII-1 odjeljenja. U svim fazama nastanka filma učestvovao je 21 učenik osmog i devetog razreda naše škole, te nastavnici Ema Hulusić i Kerim Omerbegović, uz podršku pedagoško-psihološke službe škole.
Kantonalno Ministarstvo obrazovanja okupilo je žiri u čijem sastavu je bila i poznata bosanskohercegovačka režiserka Aida Begić. Iako je izbor najboljeg filma bio zahtjevan, naš film ipak se izdvajao.

Evo šta je o filmu napisao žiri:

“Divan film. Toliko je priča lijepo i domišljato ispričana. Dijelovi koji su snimljeni su dobri, dječak odlično glumi. Animacija je pametan način kako da se prevaziđu produkcijski problemi.

Topao, umjetnički upakovan filmić i prilagodljiv uzrastu osnovne škole. Sam naziv filma šalje poruku da djeca hrabro progovore o onome što ih tišti i čini nesretnima, tužnima.

Priča uvezuje školu kao sigurno mjesto i stručnu službu škole- pedagoga kao osobu od povjerenja, te podsjeća učenike da im se uvijek mogu obratiti za pomoć. Cjeloukupan dojam o ovom filmu je odličan.

Na kraju, odlazak pedagogu koji je uvijek tu za svoje učenike kojima je potrebna podrška, što može biti izvrsna poruka mladima. Za uzrast osnovne škole – izvrsno.

Film je interesantan, djeci i mladima bi mogao držati pažnju, promoviše povjerenje prema školi, i jasno je naglašeno kako se nesvjesno djeca mogu naći u rukama negativaca. Učenici su vješto ukombinovali tehnike crtanog filma. Vidljiv je veliki trud.

Najbolji fim u kategoriji osnovnih škola je film “Progovori” koji su snimili učenici Prve osnovne škole Ilidža.”
Dragi učenici, kolegice Ema i kolega Kerime, ponosni smo na vaš trud i rad!

Posebno hvala Benjaminu Crnovršaninu za pomoć i tehničku podršku.