• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

Općinsko takmičenje “Projekat Građanin” – 3. mjesto

  • Home
  • Općinsko takmičenje “Projekat Građanin” – 3. mjesto
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
Općinsko takmičenje “Projekat Građanin” – 3. mjesto

„Cyberbulliyng“ je bila tema kojom su se na ovogodišnjem općinskom takmičenju iz “Projekta Građanin” predstavili učenici naše škole, pod mentorstvom nastavnice Sabahete Kerović.Prezentatori: Emin Džambegović, Sajma Bulić, Emina Večka, Bilal Šarić, Annan Mulalić, Una Haljković , Hana Mušić i Hamza Milišić radeći na projektu prepoznali su osnovne uzroke i posljedice problema. Upoznali su se sa zakonima i legislativama naše, ali i drugih zemalja. Provodili su ankete i zakazivali intervjue. Pokrenuta je i online peticija. Učenici su kontinuirano sarađivali sa vladinim i nevladinim sektorom. Organizovane su radionice i predavanja za učenike, nastavnike i roditelje uz prisustvo stručnjaka za ovu oblast. Podijeljeni su promotivni materijali i brošure. Učenici su obučeni za radionice i prezentacije za ostalu djecu i roditelje. Predstavnicima vladinih i nevladinih institucija i organizacija predložili su moguća rješenja za ovaj problem:

– da se dopuni Zakon o javnom redu i miru FBiH, kako bi se društvene mreže proglasile javnim prostorom, čime bi djeca bila više zaštićena, a počinioci adekvantno kažnjeni.

– kontinuirana edukacija učenika, roditelja i nastavnika, kroz sistem odgoja i obrazovanja

Za navedene prijedloge dobili su podršku od strane:

-MUP-a Kantona Sarajevo (radionice i predavanja)

-FUP-a, koji šalje inspektore iz operativnog odjela (prezentacije, audio snimci, upute, promotivni materijali)

– Irfana Čengića, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH (ranije predložio sličnu inicijativu Parlamentu)

– Mirze Čelika, poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo dao je punu podršku za rad na projektu i dosadašnja važna istraživanja. Naglasio je da će našu inicijativu podnijeti na narednoj sjednici, što je i učinio. Stigla je i bezrezervna podrška od strane Općinskog vijeća, kao i načelnika Općine Ilidža, gospodina Nermina Muzura (obavijestili su nas da je dopuna u Nacrtu Zakona na kantonalnom nivou )

– Porodičnog savjetovališta, Sarajevo

– Centra za sigurno dijete, EMAUS

– Save the Children

– „Spajalica“ Sarajevo,

– Tim psihijatara, psihologa, socijalnih radnika

– Vijeće roditelja

– Vijeće učenika

Zahvaljujemo se menadžmentu naše škole na kontinuiranoj podršci i pomoći pri realizaciji našeg projekta.