• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

Počela realizacija projekta “Škole kao zelene zone”

  • Home
  • Počela realizacija projekta “Škole kao zelene zone”
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
Počela realizacija projekta “Škole kao zelene zone”

Nevladina organizacija Save the Children je početkom i ove školske godine pokrenula projekat „Škole kao zelene zone – povećanje spremnosti na klimatske promjene u obrazovnom sektoru u Bosni i Hercegovini“ sa ciljem razvijanja svijesti u lokalnim zajednicama o važnosti unapređenja upravljanja otpadom, praćenja zagađenja zraka, kao i suočavanja s negativnim uticajem klimatskih promjena.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa kompanijom Ekopak, koja je prvi ovlašteni operator upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH.

Projekat će do decembra 2023. godine realizovati nastavnice: Kadrija Vejselović, Elma Zukanović – Drpljanin, Irma Spirjan – Hajdarević, Amina Balaš i Indira Buljubašić, koje su tokom mjeseca novembra, sa realizatorima iz ostalih škola uključenih u projekat, prošle edukaciju s ciljem što kvalitetnije realizacije projekta i planiranih radionica unutar njega.

U projekat će biti uključeno blizu 100 učenika različitih uzrasta.
Radionicu na temu “Odlaganje otpada” u utorak, 27.12.2022. godine organizovala je nastavnica Elma Zukanović – Drpljanin, a prisustvovao joj je i Rijad Tikveša, predsjednik Udruženja “Ekotim”, u ovom projektu angažovan kao saradnik “Save The Children”.

Svi učesnici radionice su donijeli mnoštvo materijala i fotografija iz svog okruženja, a od otpada – plastičnih čaša prikupljenih nakon jednog rođendana, nastao je Smećko, maskota njihove radionice, koju su izložili u školskom holu.