• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

POSJETA BRATSKOJ ŠKOLI U TURSKOJ

  • Home
  • POSJETA BRATSKOJ ŠKOLI U TURSKOJ
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
POSJETA BRATSKOJ ŠKOLI U TURSKOJ

U okviru projekta „ Moj izbor je turski jezik „Yunus Emre instituta“  u Bosni i Hercegovini direktor Prve osnovne škole, nastavnici  i dvadeset jedan učenik naše škole u periodu od 07. 10. 2017. god. do 14. 10. 2017. god. posjetili su bratsku školu Kurtdereli Mehmet Ortaokulu u Općini Bağcılar- Istanbul.

Direktor bratske škole gospodin Mustafa Ceyhan je sa nastavnicima, Vijećem roditelja, načelnikom i pomoćnikom načelnika općine, te ministrom obrazovanja Općine Bağcılar upriličio nezaboravan doček predstavnicima naše škole.

Dvadeset i jedan učenik Prve osnovne škole boravio je u porodicama u Turskoj. Imali su priliku da nekoliko dana sa članovima tih porodica govore turski jezik, upoznaju tursku kulturu i tradiciju, i ponesu sa sobom najljepše uspomene iz ove prelijepe prijateljske  zemlje.

Učenici su tokom svog boravka u Turskoj imali priliku posjetiti historijske muzeje:

Çanakkale, Ayasofiya, Top Kapi Saray, Panorama muzej 1453 . Obišli su pijacu starih knjiga iz osmanskog doba, Sultan Ahmetovu džamiju, Suleymaniye, i Yenii camii, posljednju džamiju sagrađenu u osmanskom periodu.

Također su posjetili bosforski most 15. juli, kao i spomenik šehidima stradalim u državnom udaru, te visoravan Çamlıca. Posjetom Aquarium Florya upoznali su morski svijet i tropsku šumu.

Svoju naklonjenost i ljubav koju osjećaju prema našoj zemlji i njenim stanovnicima nisu sakrivali niti u jednom trenutku. Sa velikom radošću  prigodne poklone gostima – učenicima uručili su, kako članovi porodica u kojima su boravili, tako i  direktor bratske škole i načelnik  Općine Bağcılar.

Direktor naše škole gospodin Arif Ćelović, nastavnica Azra Pohara i nastavnica Naida Ikanović zajedno sa djecom prisustvovali su mnogobrojnim  sastancima sa direktorima susjednih škola u Bağcılaru . Sa načelnikom općine Bağcılar gospodinom Mustafom Eldivan, pomoćnikom načelnika općine Kenanom Gültürk i ministrom obrazovanja za Općinu Bağcılar Mustafom Yilmaz  razmijenili su  iskustva, te tom prilikom dobili prigodne darove za unaprjeđenje rada škole,  laptop HP i štampač.

Imali smo priliku i zadovoljstvo obogatiti se za još jedno iskustvo putovanja i posjete Mehmed Akif Ersay muzeju i pogledati Mehter marš upriličen nama u čast i našoj posjeti.

Predstavnici Prve osnovne škole na čelu sa direktorom gospodinom Arifom Ćelovićem, predstavnicom Školskog odbora ispred Vijeća roditelja gospođom Refijom Butković, kao i predsjednicom Školskog odbora gospođom Jasminkom Guskom, članovima  Školskog odbora gospodinom Nerminom Bašovićem i gospođom Mirelom Brđanin  naročito su bili počastvovani saradnjom i druženjem sa poslanikom turskog parlamenta i pomoćnikom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana gospodinom Huseyinom Kansu.

Arif Ćelović i direktor škole Kurtdereli Mehmet Ortaokulu Mustafa Ceyhan
Arif Ćelović i direktor škole Kurtdereli Mehmet Ortaokulu Mustafa Ceyhan
Mustafa Ceyhan i Arif Ćelović
Mustafa Ceyhan, Arif Ćelović, Hasan Bilgin, Nermin Bašović
Naida Ikanović, Arif Ćelović , ministar obrazovanja Općine Bağcılar Mustafa Yilmaz
Naida Ikanović, Arif Ćelović, pomoćnik načelnika Kenan Gültürk, Jasminka Guska
Poklon Prvoj osnovnoj školi Ilidža Canon printer
Poklon Prvoj osnovnoj školi Ilidža HP laptop
Arif Ćelović i direktor škole Kurtdereli Mehmet Ortaokulu Mustafa Ceyhan
Arif Ćelović i direktor škole Kurtdereli Mehmet Ortaokulu Mustafa Ceyhan
Arif Ćelović i pomoćnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana prof. dr.Huseyin Kansu
Arif Ćelović, Hasan Bilgin, Mustafa Ceyhan
Arif Ćelović, Jasminka Guska, Mustafa Ceyhan, Nermin Bašović
Hasan Bilgin, Arif Ćelović, Mustafa Ceyhan
Arif-Ćelović i načelnik-općine Mustafa Eldivan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poput pravih domaćina učinili su da se osjećamo prijatno kao kod svoje kuće, nastavljajući čuvati i razvijati tradiciju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između ove dvije zemlje na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *