• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

Posjeta i učešće u interaktivnim školskim radionicama u JU Muzej „Alija Izetbegović“

  • Home
  • Posjeta i učešće u interaktivnim školskim radionicama u JU Muzej „Alija Izetbegović“
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
Posjeta i učešće u interaktivnim školskim radionicama  u JU Muzej „Alija Izetbegović“

Učenici Prve osnovne škole su  22. novembra učestvovali u interaktivnim školskim radionicama koje su realizovane u JU Muzej „Alija Izetbegović“. Radionice su se održavale od 14:30 do 16:00 sati, a učešće je uzelo  19 učenika VIII2 razreda i 2 učenika IX3 razreda u pratnji Irme Spirjan, profesorice matematike i informatike.

Našim učenicima pružila se prilika da, kroz proaktivan pristup i stručno historijsko predavanje vodiča, dobiju saznanja o borbi za nezavisnost Bosne i Hercegovine, kao i informacije o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića, prvoga predsjednika Bosne i Hercegovine. U sklopu posjete pogledali su dokumentarni film „Majstori slobode“, posvećen ljudima koji su u izuzetno teškim okolnostima, u uslovima potpune blokade i međunarodnog embarga izrađivali oružje kojim se odbranila Bosna i Hercegovina. Na tradicionalnoj manifestaciji povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dodjeljuju se zahvalnice, priznanja i nagrade za najuspješnije učenike. Njihovi radovi će biti objavljeni u katalogu „Mladi Ljiljani“ koji Muzej objavljuje svake godine.

Cilj radionice je edukacija, ali i razvijanje svijesti kod mladih osoba o značaju posjećivanja muzeja, galerija, te drugih ustanova kulture. Interaktivne školske radionice su, prije svega, osmišljene i usmjerene na podsticanje kreativnosti kod učenika kroz literarne i likovne radove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *