• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

Svečana premijera filma „ Citius, altius, fortius“

  • Home
  • Svečana premijera filma „ Citius, altius, fortius“
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
Svečana premijera filma „ Citius, altius, fortius“

Juče smo se okupili u prepunom Multimedijalnom centru Ilidža, Kinu Igman, povodom premijere filma kojim smo obilježili i slavili 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara 1984. Slavili smo bogato historijsko nasljeđe našeg SARAJEVA.

Premijeru je otvorila direktorica škole Adisa Šuvalija. Istakla je da se posebno ponosi što se slavi izvrsnost, učenička kreativnost, sposbnost, znanje i vještine, umjetnost, što se slave inspirativni učitelji, nastavnici, profesori, i njihova želju da stvaraju, unapređuju i da istim potiču želju svakog pojedinca koji će uvijek ići u korak s onima koji žele ići naprijed.
Jedna posebna priča, koja je krenula iz naše škole, okupila je preko 40 učenika odjeljenja VI3 i VIII1 i njihove nastavnike, Buljubašić Indiru i Omerbegović Kerima, autore filma.

Film se snimao na raznim lokacijama pa je i sam nastanak i snimanje za učenike (glumce) i autore (nastavnike) bio posebna avantura.

Skenderija, Koševo, Zetra, bob staza na Trebaviću, Hotel Holiday, muzeji, škola i mnoge druge lokacije našle su se na mapi pohoda u nastojanju da nastane dobar kadar. Scena po scena, korak po korak, riječ po riječ, sati i sati snimanja i nastade ozbiljan dokumentarac koji je izazvao oduševljenje kod svih prisutnih.

Zahvaljujemo se na podršci svim prisutnim; ministrici Ministarstva za odgoja i obrazovanja Naidi Hota-Muminović, direktorici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senadi Salihović, načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzur, zamjeniku gradonačelnice Grada Sarajeva Samiru Avdić, direktorima osnovnih škola Općine Ilidža, direktoru “KSIRC” Ilidža Harisu Topalović, predstavnicima Instituta, timu Prve osnovne škole, učenicima, roditeljima i ostalim gostima.

Posebno hvala Benjaminu Crnovrsanin koji je dao veliki doprinos tokom snimanja i montaže filma.
Brže, više, dalje.

Koliko je simboličan ovaj moto, koliko je inspirativan?

Brže, najbrže do cilja!
Više, najviše daj od sebe, pomjeri svoje granice!

Dalje, najdalje, ako treba i predalko, ali ne zaustavljaj se dok ne osjetiš, da si baš na tom mjestu na kojem želiš biti a to je ostavrenje svojih snova, potencijala i ciljeva.
A oni nisu stali.

Adrović Adi, Adrović Ildan, Ajvazi Arijan, Bikić Aida,Dervišić Mahir, Halilović Sedad, Hozić Amina,Huskić Denisa, Jašarević Hanadi, Jukić Ajla, Jukić Melika, Karalija Adin, Kolar Ajša, Konaković Ajna, Kurtović Nejra, Musić Ajnur, Omerhodžić Ena, Osmanović Džulijana, Porča Ilma, Suljić Jusuf, Zukanović Asja, Alibegović Ajnura, Alispahić Ajdin, Bećirović Emir, Čeho Adna, Čukle Zehra, Dizdar Muhamed, Džomba Ajdin, Đešević Eman, Gazibegović Zejneb, Hadžibulić Lejla, Hasanović Imran, Hasić Nedim, Jamaković Lejla, Layic Azra, Lugušić Lamija, Mrkulić Amila, Mrkulić Ella, Mulagić Emina, Ramić Kenan i Spahić Ismail