• Mala aleja 15, 71210 Ilidža

Transformacija koncepta školske užine

  • Home
  • Transformacija koncepta školske užine
Shape1 Shape2 Shape3 Shape4 Shape5 Shape6 Shape7 Shape8 Shape9 Shape10
Transformacija koncepta školske užine

TRANSFORMACIJA KONCEPTA ŠKOLSKE UŽINE KROZ PROMJENU PROSTORA KA ŠKOLSKIM RESTORANIMA

🔴 Znamo da ambijent odgaja, kreira vrijednosti, mijenja podučavanje ali i funkcije škole. Sigurni smo da kao društvo moramo proći kroz urbanu regeneraciju, u pogledu naših unutrašnjih i vanjskih prostora, sve na principima održivosti. Iz tog razloga, ove godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje nastavlja sa projektima preuređenja prostora ka konceptu školskih restorana gdje će se moći posluživati zdravi, izbalansirani i održivi školski obroci.

🔴 Za ovaj projekt iz budžeta izdvojeno je milion konvertibilnih maraka, s ciljem osiguravanja ishrane za što više učenika, proširenja uloge društvenog prostora u učenju i cjelodnevnom radu, osavremenjivanja prostornih sklopova kuhinja, te energetske efikasnosti škola.

🔴 Tim povodom danas smo predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, skupštinske zastupnice Mersiha Mehmedagić, Elza Gaković, direktori osnovnih škola i ja prisustvovali predstavljanju idejnih rješenja preuređenja prostora na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Profesori i asistenti predstavili su rješenja kojim će već postojeći prostori biti transformisani u školske trpezarije minimalne površine 50 metara kvadratnih. Tako će nove školske trpezarije postati multifunkcionalni prostori u deset osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. Zahvaljujemo se svim učesnicima koji daju doprinos pri realizaciji projekta, direktorima škola, kao i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, dekanu prof dr. Erdinu Salihoviću i doc. dr. Senaidi Halilović-Terzić koja je ispred stručnog tima predstavila prijedloge.

🔴 Škole koje su dijelom ovog projekta u ovoj godini su: OŠ „Edhem Mulabdić“, OŠ „Hasan Kikić“, OŠ „Grbavica II“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“, OŠ „Osman Nakaš“, OŠ „Alija Nametak“, OŠ „Osman Nuri Hadžić“, Prva osnovna škola – Ilidža, Druga osnovna škola – Ilidža, OŠ „Stari Ilijaš“.

🔴 Projekt će biti nastavljen i u naredne tri godine u kojem roku Ministarstvo za odgoj i obrazovanje očekuje da će sve škole imati ovakve prostore.